Narysować zbiór liczb spełniających równanie.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Rysiek82
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 paź 2010, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Narysować zbiór liczb spełniających równanie.

Post autor: Rysiek82 »

Witam,

mam niewielki problem z zadaniem z liczbami zespolonymi, tzn. nie wiem jak się zabrać za zadanie, które jest w takiej postaci:
\(\displaystyle{ z \le \left| z + i \right| < 4}\) - mam narysować taki zbiór na wykresie.
Nie potrzebuję rozwiązania, a jedynie pomocy jak się takie zadania robi. Dokładniej nie wiem co zrobić z dwoma nierównościami.

Z góry dziękuję za pomoc.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Narysować zbiór liczb spełniających równanie.

Post autor: Crizz »

Podana nierówność, a konkretnie \(\displaystyle{ z \le |z+i|}\), nie ma sensu matematycznego. Chyba coś źle przepisałeś.
Rysiek82
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 paź 2010, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Narysować zbiór liczb spełniających równanie.

Post autor: Rysiek82 »

OK, wielkie dzięki.

Okazuje się że zadanie zostało źle przepisane, a ja już myślałem, że straciłem zmysł matematyczny.
ODPOWIEDZ