Plaszczyzna Gaussa

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
luna1518
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 12 gru 2009, o 13:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Plaszczyzna Gaussa

Post autor: luna1518 »

Wyznacz i zaznacz na płaszczyźnie Gaussa \(\displaystyle{ \frac{1}{z}}\), gdy \(\displaystyle{ z=5+2i}\)

Mam z tym zadaniem problem ponieważ nie wiem jak to zaznaczyć
z moich obliczeń wynika:
\(\displaystyle{ \frac{1}{z}= \frac{5-2i}{25- 4i^{2}} = \frac{5-2i}{29}}\)
i co dalej, jak to zaznaczyć?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Plaszczyzna Gaussa

Post autor: Crizz »

To jest po prostu punkt \(\displaystyle{ \left(\frac{5}{29},-\frac{2}{29}\right)}\).
ODPOWIEDZ