oznaczanie ćwiartek

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mongolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 19 mar 2010, o 19:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tak

oznaczanie ćwiartek

Post autor: mongolka »

Skąd wiemy, jak oznaczać dokładnie ćwiartki?
Mam na myśli ,że np \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\) to 3 ćwiartka a \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\) to inna itd? Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? bo niestety nie pamiętam.

albo inaczej...

jeżeli mamy:

1.
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

skąd wiemy,że jest to \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\) ?

2.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

skąd wiemy, że jest to \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\) i IV ćwiartka?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

oznaczanie ćwiartek

Post autor: piasek101 »

mongolka pisze: 1.
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

skąd wiemy,że jest to \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\) ?

2.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

skąd wiemy, że jest to \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\) i IV ćwiartka?
Oba przykłady dotyczą I ćw.

Poszukaj ,,wierszyka" o znakach sin i cos w ćwiartkach - z tego idzie rozpoznawalność.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

oznaczanie ćwiartek

Post autor: Inkwizytor »

\(\displaystyle{ 360^o}\) lub \(\displaystyle{ 2 \pi}\)rad podziel na 4 równe części i juz wiesz gdzie przebiega granica
mongolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 19 mar 2010, o 19:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tak

oznaczanie ćwiartek

Post autor: mongolka »

rozumiem, że chodzi o wierszyk -
"w pierwszej wszystkie są dodatnie,
w drugiej tylko sinus,
w trzeciej tangens i cotanges,
a w czwartej cosinus"

a mógłbyś mi napisać ile wynoszą sinus cosinus tangens i cotangens?
niestety nie mogę się doszukać ile one wynoszą.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

oznaczanie ćwiartek

Post autor: piasek101 »

mongolka pisze:rozumiem, że chodzi o wierszyk -
"w pierwszej wszystkie są dodatnie,
w drugiej tylko sinus,
w trzeciej tangens i cotanges,
a w czwartej cosinus"

a mógłbyś mi napisać ile wynoszą sinus cosinus tangens i cotangens?
niestety nie mogę się doszukać ile one wynoszą.
1) Ten wierszyk.

2) Tego Ci nie podam - za dużo tego jest - nie bardzo wiadomo o co Ci chodzi.

Co do ćwiartek to interesują nas znaki sinusa i kosinusa.
Zgodnie z wierszykiem :
- oba + (to I ćwiartka)
- sin +; cos - (to II)
- ....
- ....
ODPOWIEDZ