dokładna miara łukowa kąta w przykładzie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
badeleux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 lut 2010, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

dokładna miara łukowa kąta w przykładzie

Post autor: badeleux »

Witam,

\(\displaystyle{ \left( 1+2i \right) ^{4}}\)
\(\displaystyle{ 1+2i = \sqrt{5}\left( \cos \alpha + i\sin \alpha \right)}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{1}{ \sqrt{5} }}\)
\(\displaystyle{ arc \cos \alpha \approx 63.434...}\)

Tyle że by skorzystać ze wzoru moivre'a i podnieść do potęgi potrzebuje dokładną miarę łukową kąta,a nie przybliżenie. Jak policzyć alphe i przedstawić jako liczbę wymierną.


Pozdrawiam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

dokładna miara łukowa kąta w przykładzie

Post autor: »

Nie znajdziesz dokładnej miary kąta. Ale policzyć możesz to ręcznie, bez użyciu wzoru de Moivre'a, podnosząc \(\displaystyle{ (1+2i)}\) do kwadratu i wynik jeszcze raz do kwadratu.

Q.
ODPOWIEDZ