Taki przykład :
\(\displaystyle{ z=1-i}\)
\(\displaystyle{ z^{2010}=\left[ \sqrt{2}\left( cos(- \frac{ \pi }{4})+i*sin(- \frac{ \pi }{4})\right) \right]^{2010}}\)
\(\displaystyle{ z^{2010}=\left[ 2^{1005}\left( cos(2010*(- \frac{ \pi}{4}))+i*sin(2010(- \frac{ \pi }{4}))\right) \right]^{2010}}\)
\(\displaystyle{ z^{2010}=\left[ 2^{1005}\left( cos(502 \pi + \frac{ \pi}{2})+i*sin(502 \pi + \frac{ \pi }{2})\right) \right]^{2010}}\)
\(\displaystyle{ z^{2010}=2^{1005}(cos \frac{ \pi }{2} -i*sin \frac{ \pi }{2}}\)
\(\displaystyle{ z^{2010}=-2 ^{1005}i}\)
Skąd miara wartości kąta? Jak ją obliczyć? ( *czy z tej zależności którą podałem niżej?)
W 3 linijce zgubiłem wątek i nie wiem dlaczego wartość funkcji trygonomentrycznych zmieniła się z \(\displaystyle{ 2010*(- \frac{ \pi }{4} )}\) na \(\displaystyle{ 502 \pi + \frac{ \pi }{2}}\) (liczby skrócone, ale co z minusem i liczbą pi?)
A w 4 linijce zostaje już samo \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) Dlaczego 502 zostaje pominięte?
Analogiczny przykład który robiłem samodzielnie
\(\displaystyle{ z=1+2i}\)
Przyjąłem:
\(\displaystyle{ r= \sqrt{5}}\)
*\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{b}{r}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{a}{r}}\)
\(\displaystyle{ z^{4}= \sqrt{5}\left( cos \frac{4}{ \sqrt{5} } +i*sin \frac{8}{ \sqrt{5} }\right)}\)
Co dalej z tym zrobić?
Tok rozumowania przy wzorze moivera
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Tok rozumowania przy wzorze moivera
TAKwraq pisze: Skąd miara wartości kąta? Jak ją obliczyć? ( *czy z tej zależności którą podałem niżej?)
-- 9 paź 2010, o 15:12 --
Wzór de Moivre'a na potęgowanie liczb zespolonych za pomocą postaci trygonometrycznejwraq pisze: W 3 linijce zgubiłem wątek i nie wiem dlaczego wartość funkcji trygonomentrycznych zmieniła się z \(\displaystyle{ 2010*(- \frac{ \pi }{4} )}\) na \(\displaystyle{ 502 \pi + \frac{ \pi }{2}}\) (liczby skrócone, ale co z minusem i liczbą pi?)
Wzory redukcyjne + właściwosci funkcji trygonometrycznych ze szczególnym uwzględnieniem okresowości (całkowita wielokrotność \(\displaystyle{ 2 \pi}\))wraq pisze: A w 4 linijce zostaje już samo \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) Dlaczego 502 zostaje pominięte?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Tok rozumowania przy wzorze moivera
Moduł: \(\displaystyle{ |z|=\sqrt{1^{2}+1^{2}}=\sqrt{2}}\)wraq pisze:Taki przykład :
\(\displaystyle{ z=1-i}\)
(...)
Skąd miara wartości kąta? Jak ją obliczyć?
Wyciągamy moduł przed nawias: \(\displaystyle{ z=\sqrt{2}\left(\frac{\sqrt{2}}{2}-\frac{\sqrt{2}}{2} i \right)}\)
Wartości w nawiasie powinny Ci się kojarzyć z kątem \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\), jednak sinus szukanego kąta jest ujemny. Wiemy za to, że \(\displaystyle{ sin(-x)=-sinx,cos(-x)=cosx}\), czyli pasuje nam tu kąt \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{4}}\).
Tu rzeczywiście powinien być minus przed całością kąta (i dalej w obliczeniach widać, że było to uwzględnione, może zjadłeś te minusy przy przepisywaniu).wraq pisze: W 3 linijce zgubiłem wątek i nie wiem dlaczego wartość funkcji trygonomentrycznych zmieniła się z \(\displaystyle{ 2010*(- \frac{ \pi }{4} )}\) na \(\displaystyle{ 502 \pi + \frac{ \pi }{2}}\) (liczby skrócone, ale co z minusem i liczbą pi?)
Czyli tak: powinno wcześniej być \(\displaystyle{ -502 \pi - \frac{ \pi }{2}}\). \(\displaystyle{ -502\pi=-251 \cdot 2\pi}\), a \(\displaystyle{ 2\pi}\) jest okresem i sinusa, i cosinusa. Dlatego \(\displaystyle{ sin\left(-502 \pi - \frac{ \pi }{2}\right)=sin\left(-\frac{\pi}{2}\right)=-sin\frac{\pi}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ cos\left(-502 \pi - \frac{ \pi }{2}\right)=cos\left(-\frac{\pi}{2}\right)=cos\frac{\pi}{2}}\).wraq pisze: A w 4 linijce zostaje już samo \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) Dlaczego 502 zostaje pominięte?
Co do drugiego przykładu - nie wyjdą tu "ładne kąty", a potęga jest niska, najlepiej działaj na postaci algebraicznej (podnieś dwa razy do kwadratu i gotowe). Jak chcesz, możesz zapisać obliczenia, sprawdzimy.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Tok rozumowania przy wzorze moivera
Pomijając znaki, które źle napisałem, niech mi ktoś łopatologicznie objaśni jak dokonała się zamiana
\(\displaystyle{ cos(2010*(-\frac{ \pi }{4} ))}\) na \(\displaystyle{ cos(502 \pi + \frac{ \pi }{2})}\)
\(\displaystyle{ cos(2010*(-\frac{ \pi }{4} ))}\) na \(\displaystyle{ cos(502 \pi + \frac{ \pi }{2})}\)