Potęga liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
leon600
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 3 lut 2007, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 11 razy

Potęga liczby zespolonej

Post autor: leon600 »

Też mam mały problem z potęgowaniem, może ktoś poradzić?
Otóż mam obliczyć:
\(\displaystyle{ (1+ \frac{1+ \sqrt{3}i }{2}) ^{26}}\)
Ostatnio zmieniony 8 paź 2010, o 21:21 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Potęga liczby zespolonej

Post autor: pyzol »

najpierw postac trygonometryczna.
leon600
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 3 lut 2007, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 11 razy

Potęga liczby zespolonej

Post autor: leon600 »

A wcześniej mam/mogę zrobić tak, że tą 1 dodam do drugiej 1?
Tzn. \(\displaystyle{ ( \frac{2}{2} + \frac{1+ \sqrt{3}i }{2}) ^{26} = (\frac{3+ \sqrt{3}i }{2}) ^{26}}\)
Wiem, że może braki wyjdą, ale już się zaczynam mieszać w tym...
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Potęga liczby zespolonej

Post autor: cosinus90 »

Tak, możesz. Teraz wyznacz część rzeczywistą i urojoną tej liczby, a następnie przejdź na postać trygonometryczną liczby zespolonej, tak jak mówił pyzol.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Potęga liczby zespolonej

Post autor: Inkwizytor »

leon600 pisze:\(\displaystyle{ ... = (\frac{3+ \sqrt{3}i }{2}) ^{26}}\)
A nawet zeby było jeszcze łatwiej: \(\displaystyle{ \left( \frac{ \sqrt{3} }{2} \right)^{26} \cdot ( \sqrt{3} + i) ^{26}}\)
leon600
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 3 lut 2007, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 11 razy

Potęga liczby zespolonej

Post autor: leon600 »

Zrobiłem to w postaci trygonometrycznej... będzie to tak?
\(\displaystyle{ (\frac{3+ \sqrt{3}i }{2}) ^{26} = (\frac{2 \sqrt{3} (cos \frac{ \pi }{6} + isin \frac{ \pi }{6}) }{2}) ^{26} = 3 ^{13} (cos \frac{26 \pi }{6}+isin \frac{26 \pi }{6})=3 ^{13} (cos \frac{13 \pi }{3}+isin \frac{13 \pi }{3})}\)
Ostatnio zmieniony 9 paź 2010, o 21:37 przez leon600, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Potęga liczby zespolonej

Post autor: Inkwizytor »

teraz wzory redukcyjne wraz z cechą okresowości funkcji tryg.
leon600
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 3 lut 2007, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 11 razy

Potęga liczby zespolonej

Post autor: leon600 »

Inkwizytor pisze:teraz wzory redukcyjne wraz z cechą okresowości funkcji tryg.
Hmm mógłbyś trochę rozjaśnić?
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Potęga liczby zespolonej

Post autor: Inkwizytor »

\(\displaystyle{ sin (\alpha +2k \pi) =...}\)
leon600
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 3 lut 2007, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 11 razy

Potęga liczby zespolonej

Post autor: leon600 »

A za k mam podstawić... ? n-1? Czyli te 26-1, k=25 ?
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Potęga liczby zespolonej

Post autor: Inkwizytor »

k to dowolna liczba całkowita. Chodziło mi o zasygnalizowanie pewnego ważnego wzoru związanego z okresowością funkcji trygonometrycznych. (podpowiem że to pierwsze wzory z trygonometrii jakie pojawiaja się w szkole w tym temacie -poza definicyjnymi)-- 9 paź 2010, o 19:38 --\(\displaystyle{ sin \frac{26 \pi}{6} = sin \frac{13 \pi}{3} sin (\frac{12 \pi}{3}+\frac{\pi}{3})=...}\) tu zastosuj wzór. Z cosinusem analogicznie
ODPOWIEDZ