Pomoże mi ktoś? Bo za cholerę nie wiem o co chodzi. Byłabym wdzięczna za wytłumaczenie tego.
\(\displaystyle{ 1)}\) \(\displaystyle{ \left( \frac{1 + i}{1 - i}\right) ^{5}}\)
\(\displaystyle{ 2)}\) \(\displaystyle{ \left(\frac{ \sqrt{3} - i}{2}\right) ^{12}}\)
\(\displaystyle{ 3)}\) \(\displaystyle{ \frac{\left( 1 + i \sqrt{3} \right)^{13} }{\left( \sqrt{3} - i \right)^{11} }}\)
\(\displaystyle{ 4)}\) \(\displaystyle{ \left( 1 + i \right)^{-6}}\)
Potęgowanie liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 7 lut 2010, o 00:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: BDG
- Podziękował: 5 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
Ostatnio zmieniony 7 paź 2010, o 21:35 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
Najpierw przedstaw liczby w postaci trygonometrycznej, a potem wykorzystaj wzór de Moivre'a. Aby przedstawić liczby w odpowiedniej postaci przemnażaj ułamki przez sprzężenie mianownika.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
1) Zanim zaczniesz potęgować najpierw zajmij sie samym ułamkiem. Pozbądź się jednostki urojonej z mianownika (sprzężenie liczby zespolonej bedzie pomocne)
2) \(\displaystyle{ \frac{1}{2^{12}} \cdot (\sqrt{3} - i)^{12}}\) i jedziesz de Moivrem
3) Dla ułatwienia:
\(\displaystyle{ \frac{\left( 1 + i \sqrt{3} \right)^{13} }{\left( \sqrt{3} - i \right)^{11} } \cdot \frac{i^11}{i^11}}\)
W mianowniku wciągnij pod nawias. Będzie znacznie prościej sie liczyło
4) Najpierw rozwiąż \(\displaystyle{ \left( 1 + i \right)^{6}}\) potem wynik wrzucasz do mianownika: \(\displaystyle{ \frac{1}{wynik}}\) kopiujesz metodę z przykładu 1.
2) \(\displaystyle{ \frac{1}{2^{12}} \cdot (\sqrt{3} - i)^{12}}\) i jedziesz de Moivrem
3) Dla ułatwienia:
\(\displaystyle{ \frac{\left( 1 + i \sqrt{3} \right)^{13} }{\left( \sqrt{3} - i \right)^{11} } \cdot \frac{i^11}{i^11}}\)
W mianowniku wciągnij pod nawias. Będzie znacznie prościej sie liczyło
4) Najpierw rozwiąż \(\displaystyle{ \left( 1 + i \right)^{6}}\) potem wynik wrzucasz do mianownika: \(\displaystyle{ \frac{1}{wynik}}\) kopiujesz metodę z przykładu 1.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 7 lut 2010, o 00:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: BDG
- Podziękował: 5 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
A da się bez tego "wzoru de Moivre'a"? Bo nie ogarniam, a tego wzoru nie używaliśmy jeszcze.
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
Da się. Najpierw i tak musisz pozbyć się niewygodnych mianowników mnożąc przez sprzężenia, a potem po prostu podnieść do odpowiedniej potęgi. Ale to sztuka dla sztuki i masa niepotrzebnej roboty.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
Jak nie Moivrem to wzory skróconego mnożenia. ale życzę powodzenia w rozwijaniu 12 potęgi Nie mówiąc już o przykładach w których dostaniesz wyższe potęgi...