Chciałem się tylko dowiedzieć, jak rozwiązać taki przypadek:
\(\displaystyle{ \Re (2 z^{2} - 4\overline{z}) = 6}\)
Rozwiązuje to tak:
\(\displaystyle{ Re( 2(a+bi) ^{2} -4(a-bi) ) = Re(2 a^{2} + 4abi - 2b^{2} - 4a + bi)}\)
\(\displaystyle{ a^{2} - b^{2} - 2a = 3}\) i jak to rozważać dalej ?
Podać ilustrację geometryczną
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Podać ilustrację geometryczną
\(\displaystyle{ a^{2}-2a+1-b^{2}=4}\)
\(\displaystyle{ (a-1)^{2}-b^{2}=4}\)
\(\displaystyle{ \frac{(a-1)^{2}}{4}-\frac{b^{2}}{4}=1}\)
i mamy hiperbolę.
\(\displaystyle{ (a-1)^{2}-b^{2}=4}\)
\(\displaystyle{ \frac{(a-1)^{2}}{4}-\frac{b^{2}}{4}=1}\)
i mamy hiperbolę.