Równanie zespolone - doprowadzenie do postaci a+bi
Równanie zespolone - doprowadzenie do postaci a+bi
Mam takie równanie:
\(\displaystyle{ 4 z^{4} - 4 z^{2} + 9 = 0
Obliczyłem do momentu gdzie
z= \sqrt{ \frac{1 \pm 2i \sqrt{2}}{2} }}\)
I chciałbym zapytać jak to dalej doprowadzić do postaci a+bi?
\(\displaystyle{ 4 z^{4} - 4 z^{2} + 9 = 0
Obliczyłem do momentu gdzie
z= \sqrt{ \frac{1 \pm 2i \sqrt{2}}{2} }}\)
I chciałbym zapytać jak to dalej doprowadzić do postaci a+bi?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Równanie zespolone - doprowadzenie do postaci a+bi
Zaznaczam, ze nie sprawdzałem, czy to, do czego doszedłeś, jest poprawne.
Szukamy takich liczb \(\displaystyle{ a+bi}\), że
\(\displaystyle{ (a+bi)^{2}=\frac{1}{2} + i\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ (a^{2}-b^{2})+2abi=\frac{1}{2} + i\sqrt{2}}\)
Z kryterium równości liczb zespolonych otrzymujemy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2}-b^{2}=\frac{1}{2} \\ 2ab=\sqrt{2} \end{cases}}\)
Wystarczy rozwiązać ten układ równań i masz odpowiedź. Potem trzeba analogicznie wyznaczyć takie liczby \(\displaystyle{ a+bi}\), że
\(\displaystyle{ (a+bi)^{2}=\frac{1}{2} - i\sqrt{2}}\)
Szukamy takich liczb \(\displaystyle{ a+bi}\), że
\(\displaystyle{ (a+bi)^{2}=\frac{1}{2} + i\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ (a^{2}-b^{2})+2abi=\frac{1}{2} + i\sqrt{2}}\)
Z kryterium równości liczb zespolonych otrzymujemy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2}-b^{2}=\frac{1}{2} \\ 2ab=\sqrt{2} \end{cases}}\)
Wystarczy rozwiązać ten układ równań i masz odpowiedź. Potem trzeba analogicznie wyznaczyć takie liczby \(\displaystyle{ a+bi}\), że
\(\displaystyle{ (a+bi)^{2}=\frac{1}{2} - i\sqrt{2}}\)
Równanie zespolone - doprowadzenie do postaci a+bi
Dzięki za pomoc rozumiem wszystko aż do układu równań, bo jak wychodzą mi z niego dziwne rzeczy, czy mógłbyś mi pokazać jak to do końca zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 14 lut 2010, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BrX
- Podziękował: 2 razy
Równanie zespolone - doprowadzenie do postaci a+bi
Wychodzi wszystko OK
\(\displaystyle{ b= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
wstawiasz i masz równanie:
\(\displaystyle{ 2a ^{4} - a ^{2} - 1 = 0}\)
Podstawiasz \(\displaystyle{ t=a ^{2}}\)
Dalej równanie kwadratowe, z deltą równą 9
Wydaje mi się że dalej już sobie poradzisz
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ b= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
wstawiasz i masz równanie:
\(\displaystyle{ 2a ^{4} - a ^{2} - 1 = 0}\)
Podstawiasz \(\displaystyle{ t=a ^{2}}\)
Dalej równanie kwadratowe, z deltą równą 9
Wydaje mi się że dalej już sobie poradzisz
Pozdrawiam
Równanie zespolone - doprowadzenie do postaci a+bi
Faktycznie:) Super to wychodzi!
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 14 lut 2010, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BrX
- Podziękował: 2 razy
Równanie zespolone - doprowadzenie do postaci a+bi
A czy poprawne będzie następujące rozwiązanie: ?
Korzystamy z wzorów na \(\displaystyle{ \sqrt{Z}}\)
Obliczamy \(\displaystyle{ \left| Z\right| = \sqrt{ \frac{1}{4} + 2} = \frac{3}{2}}\)
Następnie obliczamy \(\displaystyle{ x ^{2} = \frac{\left| Z\right|+a }{2}}\) oraz \(\displaystyle{ y ^{2} = \frac{\left| Z\right|-a }{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} = 1}\) więc \(\displaystyle{ x = 1}\)
\(\displaystyle{ y ^{2} = \frac{1}{2}}\) więc \(\displaystyle{ y = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Wynik to:
\(\displaystyle{ Z = 1 \pm i \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Wszystko jest dobrze?
Korzystamy z wzorów na \(\displaystyle{ \sqrt{Z}}\)
Obliczamy \(\displaystyle{ \left| Z\right| = \sqrt{ \frac{1}{4} + 2} = \frac{3}{2}}\)
Następnie obliczamy \(\displaystyle{ x ^{2} = \frac{\left| Z\right|+a }{2}}\) oraz \(\displaystyle{ y ^{2} = \frac{\left| Z\right|-a }{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} = 1}\) więc \(\displaystyle{ x = 1}\)
\(\displaystyle{ y ^{2} = \frac{1}{2}}\) więc \(\displaystyle{ y = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Wynik to:
\(\displaystyle{ Z = 1 \pm i \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Wszystko jest dobrze?
Równanie zespolone - doprowadzenie do postaci a+bi
\(\displaystyle{ x ^{2} = 1}\) więc \(\displaystyle{ x = 1}\)
To nie jest prawda.
To nie jest prawda.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 14 lut 2010, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BrX
- Podziękował: 2 razy
Równanie zespolone - doprowadzenie do postaci a+bi
A no tak \(\displaystyle{ x = 1 \vee x = -1}\)
czyli dochodzi rozwiązanie:
\(\displaystyle{ Z = -1 \pm i \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Więc zadanie ma 4 rozwiązania.
Teraz już chyba wszystko dobrze
czyli dochodzi rozwiązanie:
\(\displaystyle{ Z = -1 \pm i \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Więc zadanie ma 4 rozwiązania.
Teraz już chyba wszystko dobrze
Równanie zespolone - doprowadzenie do postaci a+bi
No, że ma 4 rozwiązania to było wiadome od początku W końcu to wielomian stopnia czwartego.