Cześć!
mam ogromną prośbę... nie potrafię rozwiązać zadania z poprzedniego egzaminu:
Doprowadzić do najprostszej postaci liczbę zespoloną:
\(\displaystyle{ w= \frac{ (1-i)^{145} }{ 2^{69} i^{1237} -(1+i \sqrt{3})^{69} }}\)
Znaleźć wszystkie pierwiastki stopnia 3 z tej liczby.
Bardzo proszę o pomoc tym bardziej, że mogę się spodziewać podobnego zadania na kolejnym teminie.
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki!
najprostsza postać liczby zespolonej, pierwiastki st. 3
najprostsza postać liczby zespolonej, pierwiastki st. 3
Zamień te dwie liczby w nawiasach najpierw na postać trygonometryczną i wykonaj potęgowanie. Powinno się coś uprościć. Potem zrób to co się robi kiedy dzieli się dwie liczby zespolone.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
najprostsza postać liczby zespolonej, pierwiastki st. 3
Hmmm, najpierw zabralbym sie za usuniecie poteg:
\(\displaystyle{ (1-i)^{145}=\sqrt{2}^{145}(i\sin 7\pi/4+\cos 7\pi/4)^{145}=\sqrt{2}^{145}(i\sin\frac{145\cdot 7\pi}{4}+\cos\frac{145\cdot 7\pi}{4})=...}\)
\(\displaystyle{ (1-i)^{145}=\sqrt{2}^{145}(i\sin 7\pi/4+\cos 7\pi/4)^{145}=\sqrt{2}^{145}(i\sin\frac{145\cdot 7\pi}{4}+\cos\frac{145\cdot 7\pi}{4})=...}\)
najprostsza postać liczby zespolonej, pierwiastki st. 3
czyli jednak postać trygonometryczna... a myślałam że uda mi się jej nie stosować... ale jednak:)
dziękuję bardzo, już rozumiem:)!
dziękuję bardzo, już rozumiem:)!