Równanie w zbiorze liczb zespolonych, pytanie o metodę

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
anjay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Równanie w zbiorze liczb zespolonych, pytanie o metodę

Post autor: anjay »

Czy poniższe równanie:
\(\displaystyle{ z ^{3}-2i=0}\)
rozwiązuje się w ten sposób:
\(\displaystyle{ z ^{3}=2i/ \sqrt[3]{}}\)
\(\displaystyle{ z= \sqrt[3]{2i}}\)
i następnie szukamy pierwiastków?

to jest dobra metoda?
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2010, o 21:59 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równanie w zbiorze liczb zespolonych, pytanie o metodę

Post autor: cosinus90 »

Tak, można tak zrobić. Otrzymasz 3 rozwiązania.
ODPOWIEDZ