Witam!
Mam takie działanie \(\displaystyle{ (3-2i)(1+i)+|3+4i|}\) i nie wiem co z tym dalej zrobić?
Chciałam zamienić każda liczbę z nawiasu na postać trygonometryczną, ale wtedy np przy pierwszej wychodzi mi, że
\(\displaystyle{ \sin( \alpha) = 3\frac{\sqrt{13}}{13}\\ \cos (\alpha) = 2 \frac{\sqrt{13}}{13}}\)
i co z tym mam zrobić? Prosiłabym o pomoc bo rozwiązanie tego myślę, że pomoże mi przy pozostałych
działania - liczby zespolone
działania - liczby zespolone
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2010, o 13:54 przez Anonymous, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- PrzeChMatematyk
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 20 razy
działania - liczby zespolone
\(\displaystyle{ |3+4i|=\sqrt{3^2+4^2}=5}\)-moduł liczby zespolonej
\(\displaystyle{ (3-2i)(1+i)=3+3i-2i+2=5+i}\)-mnożenie nawiasów(\(\displaystyle{ i*i=-1}\))
wynik:
\(\displaystyle{ 10+i}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ (3-2i)(1+i)=3+3i-2i+2=5+i}\)-mnożenie nawiasów(\(\displaystyle{ i*i=-1}\))
wynik:
\(\displaystyle{ 10+i}\)
Pozdrawiam.
działania - liczby zespolone
Aaaa czyli jeżeli liczbe zespoloną mam zapisaną w formie wartości bezwzględnej to chodzi zawsze tylko o jej moduł?
I korzystając z okazji chciałam zapytać jak bez odczytywania z tablic mogę obliczyć funkcje trygonometryczne? Bo w podstawowych tablicach są zawsze podane te najistotniejsze kąty takie jak \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) a jak mam obliczyć cos taki jak wyszedł mi wyżej?
I korzystając z okazji chciałam zapytać jak bez odczytywania z tablic mogę obliczyć funkcje trygonometryczne? Bo w podstawowych tablicach są zawsze podane te najistotniejsze kąty takie jak \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) a jak mam obliczyć cos taki jak wyszedł mi wyżej?
- PrzeChMatematyk
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 20 razy
działania - liczby zespolone
hmm, mozna policzyc funkcje odwrotne do sin i cos, ale wyjdą raczej nieciekawe wyniki, zazwyczaj jesli masz cos takiego do policzenia to wynik wyjdzie taki ze znajdziesz kąt w tablicy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam