dopiero zaczynam przygodę z matmą i srx za może prowincjonalne pytanie ale jak się wyznacza argument liczby zespolonej? wyznaczyłam sobie sin i cos i co z tym mam zrobić żeby dostać ten głupi arg?
PROSZĘ O SZYBKĄ ODP
jak wyznaczyć argument?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
jak wyznaczyć argument?
Jeżeli masz
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}\sin \varphi=a\\\cos \varphi =b\end{array}}\)
gdzie a,b masz dane (\(\displaystyle{ a,b\in}\)) to rozwiązujesz te rówania i znajdujesz ich część wspólną (możesz ograniczyć się do przedziału \(\displaystyle{ \:\varphi=\frac{3\pi}{4}+2k\pi\\\varphi=\frac{3\pi}{4}+2k\pi\:\vee\: \varphi=\frac{7\pi}{4}=2k\pi\end{array}}\)
Częscią wspólną jest oczywiście
\(\displaystyle{ \varphi=\frac{3\pi}{4}+2k\pi}\)
i to jest argument (k jest liczbą całkowitą), a argumentem głównym jest \(\displaystyle{ \frac{3\pi}{4}}\)(wartość \(\displaystyle{ \varphi}\) dla którego \(\displaystyle{ \varphi\in}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}\sin \varphi=a\\\cos \varphi =b\end{array}}\)
gdzie a,b masz dane (\(\displaystyle{ a,b\in}\)) to rozwiązujesz te rówania i znajdujesz ich część wspólną (możesz ograniczyć się do przedziału \(\displaystyle{ \:\varphi=\frac{3\pi}{4}+2k\pi\\\varphi=\frac{3\pi}{4}+2k\pi\:\vee\: \varphi=\frac{7\pi}{4}=2k\pi\end{array}}\)
Częscią wspólną jest oczywiście
\(\displaystyle{ \varphi=\frac{3\pi}{4}+2k\pi}\)
i to jest argument (k jest liczbą całkowitą), a argumentem głównym jest \(\displaystyle{ \frac{3\pi}{4}}\)(wartość \(\displaystyle{ \varphi}\) dla którego \(\displaystyle{ \varphi\in}\)