Moduł liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Agnieszkawnoz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 1 wrz 2010, o 11:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Moduł liczby zespolonej

Post autor: Agnieszkawnoz »

Mam pytanie Jak wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{1+i}{2i}}\) moge sprowadzic do postaci z ktorej będę mogła obliczyc moduł? Czy to będzie \(\displaystyle{ 1-2i}\), a moduł wtedy \(\displaystyle{ \left| \sqrt{3} \right|}\) ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Moduł liczby zespolonej

Post autor: Nakahed90 »

Pomnóż najpierw licznik i mianownik przez i.
Agnieszkawnoz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 1 wrz 2010, o 11:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Moduł liczby zespolonej

Post autor: Agnieszkawnoz »

\(\displaystyle{ \frac{i+i ^{2} }{2} = \frac{i(1+i)}{2}}\) Doszłam do takiej postaci...
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Moduł liczby zespolonej

Post autor: Nakahed90 »

Ile wynosi \(\displaystyle{ i^2}\)? Wymnóż to co masz w liczniku.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Moduł liczby zespolonej

Post autor: Crizz »

Moduł mogłaś policzyć od razu, przecież \(\displaystyle{ \left|\frac{z_{1}}{z_{2}}\right|=\frac{|z_{1}|}{|z_{2}|}}\).
Agnieszkawnoz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 1 wrz 2010, o 11:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Moduł liczby zespolonej

Post autor: Agnieszkawnoz »

Ostatecznie wyszło mi \(\displaystyle{ z=2i(1+i)=2i+2i ^{2} =2i-2}\)

moduł \(\displaystyle{ \sqrt{(-2 ^{2})+2 ^{2} }}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Moduł liczby zespolonej

Post autor: Crizz »

Prawidłowy wynik to \(\displaystyle{ z=\frac{1}{2}-\frac{1}{2}i,|z|=\frac{\sqrt{2}}{2}}\).
Agnieszkawnoz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 1 wrz 2010, o 11:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Moduł liczby zespolonej

Post autor: Agnieszkawnoz »

czyli mnoże tylko przez i. Dziekuje )-- 6 wrz 2010, o 17:45 --A mozecie mi jeszcze powiedziec, na jakiej zasadzie moge obliczyć \(\displaystyle{ z ^{3}}\) gdy własnie z=\(\displaystyle{ \frac{1+i}{2i}}\)
ODPOWIEDZ