Jak zabrać się za takie równanie:
\(\displaystyle{ (2+i) z^{2} -(5-i)z+(2-2i)=0}\)
Podstawić: \(\displaystyle{ z=(x+yi)}\) i mnożyć po kolei ?
Równianie w zbiorze liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 10:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krak.
- Podziękował: 4 razy
Równianie w zbiorze liczb zespolonych
Delta wyszła mi równa \(\displaystyle{ -2i}\)
Co dalej z tym fantem zrobić ?
Co dalej z tym fantem zrobić ?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 10:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krak.
- Podziękował: 4 razy
Równianie w zbiorze liczb zespolonych
Pierwiastek z delty wyszedł mi \(\displaystyle{ \sqrt{2i} *i}\)
Czyli \(\displaystyle{ z _{1} = \frac{(1+\sqrt{2i})i-5}{4+2i} ; z _{2} = \frac{(1-\sqrt{2i})i-5}{4+2i}}\) ?
Czyli \(\displaystyle{ z _{1} = \frac{(1+\sqrt{2i})i-5}{4+2i} ; z _{2} = \frac{(1-\sqrt{2i})i-5}{4+2i}}\) ?