W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równianie
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 1 wrz 2010, o 11:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równianie
Od ponad godziny próbuje rozwiązac ten przykład.
\(\displaystyle{ z ^{4}+ \left( 1+i\right)z ^{2}+i=0}\)
sprowadzam do postaci
\(\displaystyle{ z ^{4}+z ^{2}+z ^{2}i+i=0}\)
Nie wiem co z tym dalej zrobić, a jest to bardzo pilne... Proszę o pomoc!!!
\(\displaystyle{ z ^{4}+ \left( 1+i\right)z ^{2}+i=0}\)
sprowadzam do postaci
\(\displaystyle{ z ^{4}+z ^{2}+z ^{2}i+i=0}\)
Nie wiem co z tym dalej zrobić, a jest to bardzo pilne... Proszę o pomoc!!!
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 1 wrz 2010, o 11:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równianie
Jeżeli tak podstawie to mam
\(\displaystyle{ t ^{2}+t+ti+i=0}\)
Czy t i ti mogę potraktować jako wyraz podobny? Przyznam się szczerze, że nie wiem jak sprowadzić to do postaci z której oblicze np.delte...
\(\displaystyle{ t ^{2}+t+ti+i=0}\)
Czy t i ti mogę potraktować jako wyraz podobny? Przyznam się szczerze, że nie wiem jak sprowadzić to do postaci z której oblicze np.delte...
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równianie
\(\displaystyle{ t ^{2}+ \left( 1+i\right)t +i=0}\)
Liczysz deltę
Liczysz deltę
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 1 wrz 2010, o 11:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równianie
Czy dobrze?
\(\displaystyle{ (1+i) ^{2}-4*1*i=0}\)
\(\displaystyle{ 1+2i+i ^{2}-4i=0}\)
\(\displaystyle{ i ^{2}-2i+1=0}\)
i teraz za i podstawilam liczby
\(\displaystyle{ -1-2+1=0}\)
\(\displaystyle{ delta=-2}\)
x1=\(\displaystyle{ \frac{-2-i \sqrt{2} }{-2}}\)
x2=\(\displaystyle{ \frac{-2+i \sqrt{2} }{-2}}\)
\(\displaystyle{ (1+i) ^{2}-4*1*i=0}\)
\(\displaystyle{ 1+2i+i ^{2}-4i=0}\)
\(\displaystyle{ i ^{2}-2i+1=0}\)
i teraz za i podstawilam liczby
\(\displaystyle{ -1-2+1=0}\)
\(\displaystyle{ delta=-2}\)
x1=\(\displaystyle{ \frac{-2-i \sqrt{2} }{-2}}\)
x2=\(\displaystyle{ \frac{-2+i \sqrt{2} }{-2}}\)
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równianie
Jak za \(\displaystyle{ i}\) podstawiasz liczby?? Nie można tak
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 1 wrz 2010, o 11:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równianie
\(\displaystyle{ i ^{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ i=1}\)
skoro tak nie mozna, to nie mam pomyslu jak mam to wyliczyc, bo pozniej znow mi wychodzi
\(\displaystyle{ i ^{2}-2i+1=0}\)
i ja mam dalej z tego delte liczyc? Cos jest nie tak
\(\displaystyle{ i=1}\)
skoro tak nie mozna, to nie mam pomyslu jak mam to wyliczyc, bo pozniej znow mi wychodzi
\(\displaystyle{ i ^{2}-2i+1=0}\)
i ja mam dalej z tego delte liczyc? Cos jest nie tak
-
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 24 sie 2009, o 02:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 32 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równianie
Skąd to się wzięło?\(\displaystyle{ i ^{2}-2i+1=0}\)
EDIT: Powinno być raczej \(\displaystyle{ \Delta = i ^{2}-2i+1 = (i-1)^2}\)
\(\displaystyle{ t_1 = \frac{-(i+1) - (i-1)}{2} = -i}\)
\(\displaystyle{ t_2 = \frac{-(i+1) + (i-1)}{2} = -1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 1 wrz 2010, o 11:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równianie
aha:) no ja nie potrzebnie uzylam wzoru skroconego mnożenia. Dziękuję