Równanie z liczbą zespoloną

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
grzesiekgrucha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 30 sie 2010, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 3 razy

Równanie z liczbą zespoloną

Post autor: grzesiekgrucha »

\(\displaystyle{ z ^{2} =-4i}\)

Jak się za to zabrać?
miodzio1988

Równanie z liczbą zespoloną

Post autor: miodzio1988 »

206126.htm

tak jak tutaj
Fingon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 24 sie 2009, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 32 razy

Równanie z liczbą zespoloną

Post autor: Fingon »

\(\displaystyle{ z = a + bi}\), podstaw i ułóż układ równań.
grzesiekgrucha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 30 sie 2010, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 3 razy

Równanie z liczbą zespoloną

Post autor: grzesiekgrucha »

Ok, dzięki
a więc dochodzę do wyniku
\(\displaystyle{ \sqrt{-4i}= (- \sqrt{2}+ \sqrt{2}i, \sqrt{2}- \sqrt{2}i)}\) oczywiście to nie przedział, ale zbiór

a ile wyniesie w takim razie -4i?

Czy mam napisać, że
\(\displaystyle{ z ^{2}=-4i \Leftrightarrow z=- \sqrt{2}+ \sqrt{2}i \vee \sqrt{2}- \sqrt{2}i}\)-- 31 sie 2010, o 18:47 --Tak? Ktoś sprawdzi?
Awatar użytkownika
SaxoN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 20 cze 2008, o 14:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice/ Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 9 razy

Równanie z liczbą zespoloną

Post autor: SaxoN »

Jak chcesz nawias klamrowy w TeX-u to piszesz {
Wystarczy napisać \(\displaystyle{ z\in\{-\sqrt{2}+\sqrt{2}i,\sqrt{2}-\sqrt{2}i\}}\) albo cokolwiek w tym rodzaju^^
ODPOWIEDZ