Potęgowanie liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 30 sie 2010, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 3 razy
Potęgowanie liczby zespolonej
Proszę o sprawdzenie
\(\displaystyle{ z=-4i}\)
\(\displaystyle{ z^{13}=?}\)
\(\displaystyle{ |z|=4}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{3}{2} \pi}\)
\(\displaystyle{ z^{13}=4^{13}[cos(13 \cdot \frac{3}{2} \pi) ]+i \cdot sin(13 \cdot \frac{3}{2} \pi )}\)
\(\displaystyle{ z^{13}=4^{13}(cos19,5 \pi) +i \cdot sin19,5 \pi}\)
\(\displaystyle{ z^{13}=4^{13} \cdot [(0+i \cdot (- 1 )]}\)
\(\displaystyle{ z^{13}=4^{13} \cdot 0+4^{13} \cdot -i}\)
\(\displaystyle{ z^{13}=0-4^{13}i}\)
\(\displaystyle{ (-4i)^{13}=-4^{13}i}\)
\(\displaystyle{ z=-4i}\)
\(\displaystyle{ z^{13}=?}\)
\(\displaystyle{ |z|=4}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{3}{2} \pi}\)
\(\displaystyle{ z^{13}=4^{13}[cos(13 \cdot \frac{3}{2} \pi) ]+i \cdot sin(13 \cdot \frac{3}{2} \pi )}\)
\(\displaystyle{ z^{13}=4^{13}(cos19,5 \pi) +i \cdot sin19,5 \pi}\)
\(\displaystyle{ z^{13}=4^{13} \cdot [(0+i \cdot (- 1 )]}\)
\(\displaystyle{ z^{13}=4^{13} \cdot 0+4^{13} \cdot -i}\)
\(\displaystyle{ z^{13}=0-4^{13}i}\)
\(\displaystyle{ (-4i)^{13}=-4^{13}i}\)
Ostatnio zmieniony 31 sie 2010, o 16:06 przez grzesiekgrucha, łącznie zmieniany 1 raz.
Potęgowanie liczby zespolonej
A tak po co?
\(\displaystyle{ z^{13}= (4i) ^{13} =(4 ) ^{13} \cdot ( i) ^{13}}\)
Od razu widać co zrobić.
\(\displaystyle{ z^{13}= (4i) ^{13} =(4 ) ^{13} \cdot ( i) ^{13}}\)
Od razu widać co zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 30 sie 2010, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 3 razy
- SaxoN
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 20 cze 2008, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice/ Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 9 razy
Potęgowanie liczby zespolonej
To nas nie przeraża... Drobna modyfikacjagrzesiekgrucha pisze:ale to jest -4i
\(\displaystyle{ z^{13}= (-4i) ^{13} =(-1)^{13}\cdot(4)^{13}\cdot(i)^{13}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 30 sie 2010, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 3 razy
Potęgowanie liczby zespolonej
poprawiłem moje rachunki, bo zauważyłem błąd, teraz powinno być dobrze-- 31 sie 2010, o 16:09 --\(\displaystyle{ (-4i)^{13}=-4^{13}i}\)
Czy taki ma być ostateczny wynik?
Czy taki ma być ostateczny wynik?
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 30 sie 2010, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 30 sie 2010, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 3 razy
Potęgowanie liczby zespolonej
Czy to na pewno można w ten sposób? To jest liczba zespolona, dlatego obliczałem to przy użyciu wzoru Moivrea.-- 31 sie 2010, o 16:24 --Dzięki.SaxoN pisze:To nas nie przeraża... Drobna modyfikacjagrzesiekgrucha pisze:ale to jest -4i
\(\displaystyle{ z^{13}= (-4i) ^{13} =(-1)^{13}\cdot(4)^{13}\cdot(i)^{13}}\)