Mógłby ktoś pomóc i ładnie rozwiązać te 3 przykłady ostatnie z pierwszego postu?
Błagam o pomoc!
d) \(\displaystyle{ \sin \alpha + i \cos \alpha}\) ;
e) \(\displaystyle{ -\cos \alpha + i \sin \alpha}\) ;
f) \(\displaystyle{ 1+ i \tg \alpha}\) .
Postać trygonometryczna liczby zespolonej.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 15:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Postać trygonometryczna liczby zespolonej.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2010, o 17:38 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Postać trygonometryczna liczby zespolonej.
Rozumiem, że te wszystkie liczby mają być przedstawione w postaci trygonometrycznej?
Wskazówki:
f.) wyłącz \(\displaystyle{ \frac{1}{cos\alpha}}\) przed nawias. Zastanów się nad odpowiedzią, bo coś się tu popsuje dla pewnych kątów \(\displaystyle{ \alpha}\)
e.) \(\displaystyle{ -cos\alpha=cos(\pi-\alpha)}\)
d.) \(\displaystyle{ cos\alpha=sin\left(\frac{\pi}{2}-\alpha\right)}\), \(\displaystyle{ sin\alpha=cos\left(\frac{\pi}{2}-\alpha\right)}\)
Wskazówki:
f.) wyłącz \(\displaystyle{ \frac{1}{cos\alpha}}\) przed nawias. Zastanów się nad odpowiedzią, bo coś się tu popsuje dla pewnych kątów \(\displaystyle{ \alpha}\)
e.) \(\displaystyle{ -cos\alpha=cos(\pi-\alpha)}\)
d.) \(\displaystyle{ cos\alpha=sin\left(\frac{\pi}{2}-\alpha\right)}\), \(\displaystyle{ sin\alpha=cos\left(\frac{\pi}{2}-\alpha\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 15:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Postać trygonometryczna liczby zespolonej.
Dzieki wielkie! musiałem jeszcze pare razy je zrobić żeby zajarzyć wskazówki pomogły Dzieki