pytanie z liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 14:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: włocławek
pytanie z liczb zespolonych
Czy iloczyn liczby zespolonej z i liczby do niej sprzezonej z daje zawsze liczbe zespolona lezaca na osi rzeczywistej? Mam to pokazac, ale jak?
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 29 lip 2010, o 00:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
pytanie z liczb zespolonych
\(\displaystyle{ z=a+bi\Rightarrow \widehat{z}=a-bi}\) \(\displaystyle{ \widehat{z}}\) to sprzężenie z
Iloczyn ich \(\displaystyle{ a^2+abi-abi-bi^2=a^2+b^2}\)
Iloczyn ich \(\displaystyle{ a^2+abi-abi-bi^2=a^2+b^2}\)