Trzy zadania z liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 12 sie 2010, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Trzy zadania z liczb zespolonych
Witam proszę o pomoc w następujących zadaniach.
Zadanie 1. Oblicz
\(\displaystyle{ a)
\left(-i \sqrt{3} - 1 \right) ^{17} = ?}\)
\(\displaystyle{ \frac{2-3i ^{3} }{1-i ^{3} } = ?}\)
Zadanie 2. Rozwiąż
\(\displaystyle{ \left(z ^{3} +8 \right) \left(z ^{2} + 2i \right) = 0}\)
Zadanie 3. Narysuj
\(\displaystyle{ 1 < \left|i-z \right| \le 2}\)
\(\displaystyle{ Im \left(z+1 \right) \ge 0}\)
Z góry dziękuje. Na dzisiaj tyle niespodzianek.
Chętnie pomogę indywidualnie na gg lub skype z analizy matematycznej 1, 2.
Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź
Zadanie 1. Oblicz
\(\displaystyle{ a)
\left(-i \sqrt{3} - 1 \right) ^{17} = ?}\)
\(\displaystyle{ \frac{2-3i ^{3} }{1-i ^{3} } = ?}\)
Zadanie 2. Rozwiąż
\(\displaystyle{ \left(z ^{3} +8 \right) \left(z ^{2} + 2i \right) = 0}\)
Zadanie 3. Narysuj
\(\displaystyle{ 1 < \left|i-z \right| \le 2}\)
\(\displaystyle{ Im \left(z+1 \right) \ge 0}\)
Z góry dziękuje. Na dzisiaj tyle niespodzianek.
Chętnie pomogę indywidualnie na gg lub skype z analizy matematycznej 1, 2.
Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź
Trzy zadania z liczb zespolonych
Zad 1
Skorzystaj z tego wzoru. problem to?
Zad 2
Kiedy iloczyn dwóch wyrażeń jest równy zero?
Zad 3
Definicja modułu
Oraz
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
Napisz w czym konkretnie masz problem
Skorzystaj z tego wzoru. problem to?
Zad 2
Kiedy iloczyn dwóch wyrażeń jest równy zero?
Zad 3
Definicja modułu
Oraz
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
Napisz w czym konkretnie masz problem
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 12 sie 2010, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Trzy zadania z liczb zespolonych
Dzięki za odpowiedź, 1 poszło, ale 2, nie wiem jak wyciągnąć pierwiastki z wielomianu. Oczywiście jasne jest że któryś z czynników = 0 ale co dalej? 3. Nie wiem
Proszę o pomoc
Proszę o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 12 sie 2010, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 12 sie 2010, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Trzy zadania z liczb zespolonych
czy chodzi ci o ten wzór?
\(\displaystyle{ z_k = \sqrt[n]{|z|} (\cos \frac{\varphi + 2k \pi}{n} + i \sin \frac{\varphi + 2k \pi}{n})}\)
Do wypowiadających się poniżej: proszę zwracać uwagę na Regulamin - przypominam, że na posty łamiące zasady nie wolno odpowiadać,
należy je zgłaszać za pomocą przycisku Raportuj! - czeslaw
\(\displaystyle{ z_k = \sqrt[n]{|z|} (\cos \frac{\varphi + 2k \pi}{n} + i \sin \frac{\varphi + 2k \pi}{n})}\)
Do wypowiadających się poniżej: proszę zwracać uwagę na Regulamin - przypominam, że na posty łamiące zasady nie wolno odpowiadać,
należy je zgłaszać za pomocą przycisku Raportuj! - czeslaw
Ostatnio zmieniony 17 sie 2010, o 13:45 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 12 sie 2010, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Trzy zadania z liczb zespolonych
No to się zacinam już na samym początku, w \(\displaystyle{ \sqrt[n]{Z}}\) mam wstawić \(\displaystyle{ z ^{3} + 8}\) czy samo z
Trzy zadania z liczb zespolonych
\(\displaystyle{ \left|z \right|}\)
W linku jest o tym mowa....a czym jest \(\displaystyle{ z}\) powinieneś też wiedzieć.
W linku jest o tym mowa....a czym jest \(\displaystyle{ z}\) powinieneś też wiedzieć.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 12 sie 2010, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Trzy zadania z liczb zespolonych
no to w takim razie jest to \(\displaystyle{ \sqrt{a ^{2} + b ^{2} }}\) których nie mam....
Trzy zadania z liczb zespolonych
No dziwne. Bo \(\displaystyle{ z=a+bi}\) , a \(\displaystyle{ z}\) masz.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 12 sie 2010, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Trzy zadania z liczb zespolonych
Tak, że masz powiedzieć jakie jest \(\displaystyle{ z}\). Wtedy podtawiaszpolitechnik pisze:No to może podpowiedź jak mam to ująć?