Zadanie na liczbach zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 6 lut 2006, o 12:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 2 razy
Zadanie na liczbach zespolonych
Proponuje sprawdzic czy to zadanie jest poprawnie przepisane bo licznik wyglada dziwnie, tam chyba powinno byc \(\displaystyle{ (1+i)^{9}}\)
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Zadanie na liczbach zespolonych
\(\displaystyle{ \frac{(1+i)^{9}}{(1-i)^{7}}=\frac{(1+i)^{16}}{(1-i)^{7}(1+i)^{7}}=\frac{1}{2^{7}}(1+i)^{16}}\)
i to rozpisac ze wzoru Newtona
i to rozpisac ze wzoru Newtona
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
Zadanie na liczbach zespolonych
Jasne, w ramach ćwiczenia zrób to sobie dla wykładnika 10^50.Calasilyar pisze:
i to rozpisac ze wzoru Newtona
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Zadanie na liczbach zespolonych
juzef, nie przesadzaj, przeciez:
\(\displaystyle{ (1+i)^{16}=((1+i)^{2})^{8}=(2i))^{8}=2^{8}i^{8}=2^{8}(i^{2})^{4}=2^{8}}\)
czyli całe wyrażenie:
\(\displaystyle{ \frac{(1+i)^{9}}{(1-i)^{7}}=2}\)
\(\displaystyle{ (1+i)^{16}=((1+i)^{2})^{8}=(2i))^{8}=2^{8}i^{8}=2^{8}(i^{2})^{4}=2^{8}}\)
czyli całe wyrażenie:
\(\displaystyle{ \frac{(1+i)^{9}}{(1-i)^{7}}=2}\)
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
Zadanie na liczbach zespolonych
Faktycznie, w tej sytuacji da się to zrobić dość ładnie. Ogólnie polecam jednak wzór de Moivre'a.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Zadanie na liczbach zespolonych
no przecież ci policzyłem to:
\(\displaystyle{ \frac{(1+i)^{9}}{(1-i)^{7}}=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{(1+i)^{9}}{(1-i)^{7}}=2}\)
Zadanie na liczbach zespolonych
Napewno powinna być tam sama 2, a nie przypadkiem \(\displaystyle{ {2^{8}}}\) ?Calasilyar pisze:no przecież ci policzyłem to:
\(\displaystyle{ \frac{(1+i)^{9}}{(1-i)^{7}}=2}\)
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Zadanie na liczbach zespolonych
nie, ponieważ tam było:
\(\displaystyle{ \frac{(1+i)^{9}}{(1-i)^{7}}=\frac{1}{2^{7}}(1+i)^{16}=\frac{1}{2^{7}}\cdot 2^{8}=\frac{2^{8}}{2^{7}}=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{(1+i)^{9}}{(1-i)^{7}}=\frac{1}{2^{7}}(1+i)^{16}=\frac{1}{2^{7}}\cdot 2^{8}=\frac{2^{8}}{2^{7}}=2}\)