Wyznacz kąt FI

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mb.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 25 paź 2006, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 3 razy

Wyznacz kąt FI

Post autor: mb. »

Jak wyznaczyć kąt φ:
\(\displaystyle{ \sqrt{4+3i}}\)
\(\displaystyle{ |z| = \sqrt{16 + 9}=\sqrt{25}=5}\)
\(\displaystyle{ cos}\)φ=\(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ sin}\)φ=\(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Wyznacz kąt FI

Post autor: sushi »

to juz trzeba na kalkulatorze obliczyc lub poszukac w tablicy ile to stopni
ODPOWIEDZ