Pierwiastki zespolone czwartego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 28 cze 2010, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Pierwiastki zespolone czwartego stopnia
Witam, można prosić o rozwiązanie? Obliczyć pierwiastek zespolony czwartego stopnia z liczby\(\displaystyle{ z = -1 + i}\) Dziękuję bardzo.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Pierwiastki zespolone czwartego stopnia
A z czym masz tutaj konkretnie problem? Do wzoru się wstawia...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Pierwiastki zespolone czwartego stopnia
Tutaj wystarczy wzór de Moivre
\(\displaystyle{ \begin{cases} r= \sqrt{2} \\ \varphi=- \frac{\pi}{4}+\pi= \frac{3}{4}\pi \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} r= \sqrt{2} \\ \varphi=- \frac{\pi}{4}+\pi= \frac{3}{4}\pi \end{cases}}\)