Obliczyć "z" z równania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Patryk F.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 6 lut 2010, o 09:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warka
Podziękował: 1 raz

Obliczyć "z" z równania

Post autor: Patryk F. »

Problem polega na tym, że nie wiem jaki współczynnik wybrać dla \(\displaystyle{ j}\) przy liczeniu delty
\(\displaystyle{ z^2 -2z-j = 0}\)
miodzio1988

Obliczyć "z" z równania

Post autor: miodzio1988 »

Jak to współczynnik dla j?? No wstaw do wzoru na delte swoje dane i już.
Patryk F.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 6 lut 2010, o 09:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warka
Podziękował: 1 raz

Obliczyć "z" z równania

Post autor: Patryk F. »

\(\displaystyle{ \triangle = 4+4j => \sqrt{\triangle} = 2\sqrt{1+j} => z_{1} = 1 - \sqrt{1+j} => z_{2} = 1 + \sqrt{1+j}}\)
Dziwny ten wynik wychodzi.
abc666

Obliczyć "z" z równania

Post autor: abc666 »

Jest ok.
ODPOWIEDZ