Witam. Jestem tu nowy ale mam pewien problem, z którym nie jestem w stanie sobie poradzić.
1) \(\displaystyle{ \frac{6}{x^2-xy}}\) - \(\displaystyle{ \frac{6}{y^2-xy}}\)
2) \(\displaystyle{ \frac{3}{a^2-3a+2}}\) - \(\displaystyle{ \frac{2}{a^2-1}}\)
3) \(\displaystyle{ \frac{3}{a+2}}\)+\(\displaystyle{ \frac{4}{2-a}}\)-\(\displaystyle{ \frac{6}{a^2-4}}\)
Bardzo bym prosił o wszelką pomoc. Na temat 2 i 3 przykładu wiem jakie mają być mianowniki. Mianowicie 2) (a-2)(a-1)(a+1)
3) (a+2)(a-2)
Z góry bardzo dziękuje.
Daniel (dvnczyk)
Algebra - frakcje
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 cze 2010, o 21:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zagranica
Algebra - frakcje
Tyle to ja wiem, ale chodzi o dokładne rozwiązanie. Nie jestem w stanie sam do niego dojść.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Algebra - frakcje
nie dostaniesz gotowca, musisz popracowac, zapisz jak beda wygladac mianowniki tych ulamkow w postaci iloczynowej-- 22 czerwca 2010, 22:26 --1) \(\displaystyle{ \frac{6}{x^2-xy} - \frac{6}{y^2-xy}= \frac{6}{()()} - \frac{6}{()()}}\)
2) \(\displaystyle{ \frac{3}{a^2-3a+2} - \frac{2}{a^2-1}= \frac{3}{()()} - \frac{2}{()()}}\)
3) \(\displaystyle{ \frac{3}{a+2}+\frac{4}{2-a}-\frac{6}{a^2-4}= \frac{3}{()} + \frac{4}{()}- \frac{6}{()()}}\)
2) \(\displaystyle{ \frac{3}{a^2-3a+2} - \frac{2}{a^2-1}= \frac{3}{()()} - \frac{2}{()()}}\)
3) \(\displaystyle{ \frac{3}{a+2}+\frac{4}{2-a}-\frac{6}{a^2-4}= \frac{3}{()} + \frac{4}{()}- \frac{6}{()()}}\)