Funkcja zespolona

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
artur1990a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 4 mar 2010, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

Funkcja zespolona

Post autor: artur1990a »

Przedstaw dane odwzorowanie liniowe jako złożenie obrotu, jednokładności i przesunięcia:

\(\displaystyle{ f(z)=2iz-2-i}\).

Nie wiem, czy dobrze to robię...

\(\displaystyle{ a=2i=2e^{\frac{\pi}{2}}}\)... i tak:

a) mamy tutaj jednokładność o skali \(\displaystyle{ s=2}\)
b) przesunięcie o kąt \(\displaystyle{ \phi=\frac{\pi}{2}}\)
c) przesunięcie o \(\displaystyle{ v=-2-2i}\)

Czy dobrze to zrobiłem?
filip.wroc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 17 sty 2010, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Pomógł: 13 razy

Funkcja zespolona

Post autor: filip.wroc »

w b) masz obrot, nie przesuniecie... ale wyglada na dobrze.
artur1990a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 4 mar 2010, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

Funkcja zespolona

Post autor: artur1990a »

Dzięki!!!
ODPOWIEDZ