proste równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Norain
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 cze 2010, o 18:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

proste równanie

Post autor: Norain »

\(\displaystyle{ z^4=-i}\)
doszłam do tego, że:

dla k=0
\(\displaystyle{ z _{0} = cos \frac{3}{8} \pi + isin \frac{3}{8} \pi}\)

i nie wiem jak mam sobie dalej poradzić z tymi funkcjami trygonometrycznymi, poproszę o małą wskazówkę;)
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

proste równanie

Post autor: pelas_91 »

sinus i cosinus 135 stopni policzysz (90+45), a później użyj wzorów na sinuscosinus połowy kąta
Norain
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 cze 2010, o 18:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

proste równanie

Post autor: Norain »

Ok, a mógłbyś przytoczyć przykład bo nie jestem pewna czy do końca to potrafię dobrze zrobić, do tej pory zawsze miałam przykłady z wielokrotnością \(\displaystyle{ \pi}\)
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

proste równanie

Post autor: pelas_91 »

Norain pisze:Ok, a mógłbyś przytoczyć przykład bo nie jestem pewna czy do końca to potrafię dobrze zrobić, do tej pory zawsze miałam przykłady z wielokrotnością \(\displaystyle{ \pi}\)
musisz zwyczajnie skorzystać z licealnych wzorów redukcyjnych żeby policzyć sinuscosinus 135 stopni
a wzory na sinus/cosinus połowy kąta możesz sobie wyprowadzić z zależności:
\(\displaystyle{ \cos 2\alpha = 1-2\sin^2\alpha=2\cos^2\alpha-1 \Leftrightarrow \cos \alpha = 1-2\sin^2\frac{\alpha}{2}=2\cos^2\frac{\alpha}{2}-1}\)
Jak nie jesteś pewna to pokaż swoje obliczenia i się je sprawdzi
ODPOWIEDZ