Równanie z kolokwium

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
skagatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 27 sty 2010, o 23:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bp
Podziękował: 4 razy

Równanie z kolokwium

Post autor: skagatka »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania \(\displaystyle{ z^{2}+5z+1+5i=0}\)
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Równanie z kolokwium

Post autor: pelas_91 »

\(\displaystyle{ \Delta = 25-4(1+5i)=21-20i, \sqrt{\Delta}}=\sqrt{21-20i}\\
\sqrt{21-20i}=a+bi\\
21-20i=a^2-b^2 +2abi}\)

Zapisujesz i liczysz układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2-b^2=21 \\ 2ab=-20 \end{cases}
\\ \begin{cases} a= \pm 5 \\ b= \mp 2 \end{cases}}\)

A dalej to kwestia prostych, licealnych przekształceń.
skagatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 27 sty 2010, o 23:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bp
Podziękował: 4 razy

Równanie z kolokwium

Post autor: skagatka »

Dziękuję!
ODPOWIEDZ