Układ równań

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Paulina-Anna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 201
Rejestracja: 6 gru 2009, o 14:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 24 razy

Układ równań

Post autor: Paulina-Anna »

Hej! Mam tutaj taki oto układ równań. Powinno wyjść \(\displaystyle{ z=i}\) i \(\displaystyle{ w=1}\)(nie mogłam znaleźć symbolu omegi). Mi natomiast wychodzi \(\displaystyle{ w= \frac{22+6i}{19+6i}}\). Robiłam to metodą przeciwnych współczynników. Bardzo proszę o pomoc, muszę to mieć rozwiązane na jutro.

Oto układ równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} \left(4-3i \right)z + \left(2+i \right)w = 5 \left(i+1 \right)\\
\left(2-i \right)z - \left(2+3i \right)w = - \left( 1+i\right)\end{cases}}\)

Może po prostu źle przepisałam przykład.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Układ równań

Post autor: piasek101 »

Wstaw ich wyniki i przekonaj się, że grają.
ODPOWIEDZ