znalezc czesc urojona tej liczby \(\displaystyle{ \frac{1}{z^2+1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+(x+iy)^2}=\frac{1+x^2-y^2-2xyi}{(1+x^2-y^2)^2+4x^2y^2}=\frac{1+x^2-y^2}{(1+x^2-y^2)^2+4x^2y^2}+\frac{-2xyi}{(1+x^2-y^2)^2+4x^2y^2}\\
\mbox{im}z=\frac{-2xy}{(1+x^2-y^2)^2+4x^2y^2}}\)
ale ja nie bardzo kumam te przejscia...
czesc urojona
-
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 19 maja 2010, o 13:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 15 razy
czesc urojona
1.Najpierw podnosimy "do kwadratu" wyrażenie w mianowniku
2. usuwamy "nierzeczywistość" z mianownika
3. oddzielamy część rzeczywistą od urojonej
Tu masz punkty 1 i 2 w jednym przejściu i dlatego nie widać co się dzieje
Zakładam, że wiesz skąd j. wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{1}{1+(x+iy)^2}}\)
2. usuwamy "nierzeczywistość" z mianownika
3. oddzielamy część rzeczywistą od urojonej
Tu masz punkty 1 i 2 w jednym przejściu i dlatego nie widać co się dzieje
Zakładam, że wiesz skąd j. wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{1}{1+(x+iy)^2}}\)