Narysować zbiór

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Narysować zbiór

Post autor: pelas_91 »

Narysować zbiór takich \(\displaystyle{ z \in \mathbb{C}_*}\), że \(\displaystyle{ |z+\frac{1}{z}|=2}\).

Zacząłem od takich przekształceń [podaję w skrócie]:
\(\displaystyle{ |z+\frac{1}{z}|=2 \Leftrightarrow |z^2+1|=2|z|}\) nie byłem tu pewien czy prawdą jest, że dla \(\displaystyle{ a,b \in \mathbb{C}}\) zachodzi: \(\displaystyle{ |\frac{a}{b}|=\frac{|a|}{|b|}}\), ale wydaje mi się że poprawnie udowodniłem to
Potem wstawiam: \(\displaystyle{ z=x+iy}\) i przekształcam do postaci: \(\displaystyle{ |(x^2-y^2+1)+i(2xy)|=2|x+iy|}\).
Po zastosowaniu definicji modułu, obustronnym podniesieniu do kwadratu i przeniesieniu na jedną stronę mam: \(\displaystyle{ x^4+y^4+1-2x^2-6y^2+2x^2y^2=0}\).
I nie wiem co to ma być i jak to narysować. To nawet elipsy nie przypomina?

Proszę o pomoc. Jakaś wskazówka się na pewno przyda. Tylko nie rozwiązujcie całości
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Narysować zbiór

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ x^4+y^4+1-2x^2-6y^2+2x^2y^2=0}\)
\(\displaystyle{ (x^2 + y^2 + 2y - 1)(x^2 + y^2 - 2y - 1)=0}\)
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Narysować zbiór

Post autor: pelas_91 »

nmn pisze:\(\displaystyle{ x^4+y^4+1-2x^2-6y^2+2x^2y^2=0}\)
\(\displaystyle{ (x^2 + y^2 + 2y - 1)(x^2 + y^2 - 2y - 1)=0}\)
Pięknie, podziwiam. Teraz bardzo Cię proszę o wyjaśnienie jak na to wpaść
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Narysować zbiór

Post autor: anna_ »

Przyznam się, że pomógł mi Derive.
(pewnie trzeba kombinować z jakimś grupowaniem)
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Narysować zbiór

Post autor: pelas_91 »

post736999.htm
ODPOWIEDZ