1)Jak TO będzie wyglądać na płaszczyźnie zespolonej? :
Re \(\displaystyle{ z^{2} \ge 0}\)
2) Rozwiąż :
\(\displaystyle{ ( z^{2} - z +1 ) ( z^{3} - i ) = 0}\)
z góry dziękuję za pomoc
Płaszczyzna zespolona i równanie
Płaszczyzna zespolona i równanie
1) tak tak, tylko co będzie zamalowane? wychodzi mi, że I i IV ćwiartka , dlatego pytam bo wydaje mi się to bzdurą
2) gdy jedno z tych będzie = 0 . Wiem, rozważam oba przypadki oddzielnie.
Przed chwilą CHYBA doszłam do rozwiązania 1 nawiasu. Jeśli możesz to powiedz, czy mam rację..
Jako, że delta wychodzi ujemna, nie ma rozwiązań rzeczywistych , ale jest rozwiązanie zespolone :
delta = \(\displaystyle{ i \sqrt{3}}\) czyli pierwiastki to\(\displaystyle{ ((-1 \pm \sqrt{3} ) / 2) ... ?}\) ?
I drugi nawias... i na lewą , potem wzór de Moivra ?
2) gdy jedno z tych będzie = 0 . Wiem, rozważam oba przypadki oddzielnie.
Przed chwilą CHYBA doszłam do rozwiązania 1 nawiasu. Jeśli możesz to powiedz, czy mam rację..
Jako, że delta wychodzi ujemna, nie ma rozwiązań rzeczywistych , ale jest rozwiązanie zespolone :
delta = \(\displaystyle{ i \sqrt{3}}\) czyli pierwiastki to\(\displaystyle{ ((-1 \pm \sqrt{3} ) / 2) ... ?}\) ?
I drugi nawias... i na lewą , potem wzór de Moivra ?
Płaszczyzna zespolona i równanie
1) ZLe .
2) Wstaw i zobacz czy sie zgadza.
Drugi przyklad rob tak jak mowisz.
2) Wstaw i zobacz czy sie zgadza.
Drugi przyklad rob tak jak mowisz.