Mam wyznaczyć zbiór na płaszczyźnie, taki że
\(\displaystyle{ argz^{6} = \frac{\pi}{2}}\)
czy polprosta o poczatku (0, 0) nachylona
pod katem \(\displaystyle{ \frac{\pi}{12}}\) to aby napewno dobre rozwiązanie?
pozdrawiam,
piotrek
Czy aby napewno tak?
- kishkash
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 21 paź 2006, o 13:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 3 razy
Czy aby napewno tak?
nie, tych pólprostych jest 6 i nachylone są odpowiednio pod kątami:
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{12};\,
\frac{5\pi}{12};\,
\frac{3\pi}{4};\,
\frac{13\pi}{12};\,
\frac{17\pi}{12};\,
\frac{7\pi}{4}}\)
ostatecznie tworzą one 3 proste:)
pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{12};\,
\frac{5\pi}{12};\,
\frac{3\pi}{4};\,
\frac{13\pi}{12};\,
\frac{17\pi}{12};\,
\frac{7\pi}{4}}\)
ostatecznie tworzą one 3 proste:)
pozdrawiam.