Działania na liczbach zespolonych.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
pshemQo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 maja 2010, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrówek

Działania na liczbach zespolonych.

Post autor: pshemQo »

Wykonaj następujące działania na liczbach zespolonych:
\(\displaystyle{ z _{1} ^{2} z _{2}, \frac{z _{1} }{z _{2} ^{2} }, arg z _{3}, \left| z\right|i ^{12} z ^{-}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ z _{1} = (1,2); z_{2}=1+i; z_{3}=1+i \sqrt{3}; z=2-2i.}\)
Mógłby ktoś dać jakąkolwiek wskazówkę jak to ugryźć?
miodzio1988

Działania na liczbach zespolonych.

Post autor: miodzio1988 »

Wskazowka: zeknac na wikipedie i zobaczyc jak te dzialania sa zdefiniowane. Wtedy je wykonac
pshemQo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 maja 2010, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrówek

Działania na liczbach zespolonych.

Post autor: pshemQo »

\(\displaystyle{ z _{1} ^{2} z _{2}=(1,2)^{2}(1+i)=(1,4)(1,1)=(1-4,4+1)=(-3,5)}\)
Dobrze rozumuję to?
ODPOWIEDZ