liczba zespolona pod pierwiastkiem

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kapka1a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 18 sie 2006, o 09:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorlice
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 1 raz

liczba zespolona pod pierwiastkiem

Post autor: kapka1a »

\(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i}}\)

nie mam pojęca jak się za to zabrać

Proszę o dokładne wytlumaczenie
Awatar użytkownika
kishkash
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 21 paź 2006, o 13:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 3 razy

liczba zespolona pod pierwiastkiem

Post autor: kishkash »

Przedstawiasz liczbę w sposób następujący:

\(\displaystyle{ sqrt{-3-4i}=a+ib}\)

Podnosisz obustronnie do kwadratu :

\(\displaystyle{ -3-4i=a^{2}-b^{2}+2abi}\)

Następnie rozwiązujesz układ równań:

\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}a^{2}-b^{2}=-3\\2ab=-4\end{array}}\)

I to wszystko, dostajesz dwa wyniki, w postaci a+ib.
Pozdrawiam:)
kapka1a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 18 sie 2006, o 09:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorlice
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 1 raz

liczba zespolona pod pierwiastkiem

Post autor: kapka1a »

prosze o rozwinięcie
Awatar użytkownika
kishkash
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 21 paź 2006, o 13:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 3 razy

liczba zespolona pod pierwiastkiem

Post autor: kishkash »

nie wydaje mi się, że można to jakoś bardziej rozwinąć:) taki jest algorytm, teraz tylko rozwiąż układ równań. podpowiem Ci, że jego rozwiązaniem są liczby (a=1, b=-2) oraz (a=-1, b=2).
teraz podstaw je do z=a+ib i juz masz rozwiązanie swojego problemu:)
ODPOWIEDZ