tożsamość trygonometryczna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
1985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 4 maja 2010, o 22:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

tożsamość trygonometryczna

Post autor: 1985 »

\(\displaystyle{ (tg2a - sin2a)ctg2a=sin2a}\) prosze o pomoc

-- 4 maja 2010, o 23:12 --
Ostatnio zmieniony 6 maja 2010, o 20:38 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ L=(tg2a - sin2a)ctg2a=tg2a \cdot ctg2a-sin2a \cdot ctg2a=1- \frac{sin2a \cdot cos2a}{sin2a}=1-cos2a \neq P}\)

tam na pewno ma być \(\displaystyle{ 2a}\)?
1985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 4 maja 2010, o 22:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

tożsamość trygonometryczna

Post autor: 1985 »

nmn pisze:\(\displaystyle{ L=(tg2a - sin2a)ctg2a=tg2a \cdot ctg2a-sin2a \cdot ctg2a=1- \frac{sin2a \cdot cos2a}{sin2a}=1-cos2a \neq P}\)

tam na pewno ma być \(\displaystyle{ 2a}\)?
nie chodziło mi o tg do kwadratu ale nie wiem jak to zapisać

-- 4 maja 2010, o 23:36 --

\(\displaystyle{ \left( tg^2 \alpha - sin^2 \alpha \right)ctg^2 \alpha =sin^2 \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 6 maja 2010, o 20:39 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ L= \left( tg^2 \alpha - sin^2 \alpha \right)ctg^2 \alpha = \left( \frac{sin^2 \alpha }{cos^2 \alpha } - sin^2 \alpha \right) \cdot \frac{cos^2 \alpha }{sin^2 \alpha } = 1 - cos^2 \alpha =sin^2 \alpha}\)

\(\displaystyle{ L=P}\)
ODPOWIEDZ