\(\displaystyle{ ( \frac{1}{2}-i \frac{ \sqrt{3} }{2}) ^{5}=??}\)
Pytanie takie co powinienem zrobić z potęgą w sensie jak to wyliczyć?
-- 27 kwi 2010, o 10:44 --
\(\displaystyle{ z=1(cos frac{1}{6} pi + i sin frac{1}{6}pi)[ ex]
czy to jest prawidłowy wynik ?}\)
co zrobić z potęgą ?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szubin
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
co zrobić z potęgą ?
\(\displaystyle{ (\cos(-\frac{\pi}{3})+i\sin(-\frac{\pi}{3}))^5=\cos(-\frac{5\pi}{3})+i\sin(-\frac{5\pi}{3})=\\
\cos(\frac{\pi}{3})+i\sin(\frac{\pi}{3})=\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\cos(\frac{\pi}{3})+i\sin(\frac{\pi}{3})=\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}}\)