Rozwiąż równainie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Fotoraj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 25 kwie 2010, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Rozwiąż równainie

Post autor: Fotoraj »

Zadanie:
Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ (z+3i)(iz+1)(z-1+i)^{2}}\)
\(\displaystyle{ z + 3i = 0}\)

\(\displaystyle{ z = -3i}\)
\(\displaystyle{ iz + 1 = 0}\)

\(\displaystyle{ iz = -1}\)

\(\displaystyle{ z = \frac{-1}{i}}\)

\(\displaystyle{ z = \frac{-1 \cdt i}{i \cdot i}}\)

\(\displaystyle{ z = \frac{-1i}{-1}}\)

\(\displaystyle{ z = i}\)
\(\displaystyle{ (z - 1 + i)^{2} = 0}\)

\(\displaystyle{ (z - 1 + i)(z - 1 +i) = 0}\)

\(\displaystyle{ (z^{2} -z +zi -z + 1 - i +zi -i -1) = 0}\)

\(\displaystyle{ (z^{2} - 2z +2zi -2i) = 0}\)
Nie bardzo wiem co zrobić z równaniem \(\displaystyle{ (z -1 +1)^{2}=0}\)
Może macie jakiś pomysł jak to rozwiązać.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Rozwiąż równainie

Post autor: yorgin »

Spierwiastkować strony.

Kwadrat liczby równy 0 wtw ta liczba jest równa 0.
ODPOWIEDZ