|z|^2 - z = 4 + 2j - już rozwiązane

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
CheGitarra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 16 paź 2006, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z planety IRK
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 6 razy

|z|^2 - z = 4 + 2j - już rozwiązane

Post autor: CheGitarra »

No właśnie, mam takie równanie z liczb zespolonych:

\(\displaystyle{ |z|^2 - z = 4 + 2j}\)

Nie wiem za bardzo, jak to ruszyć - nie robiliśmy jeszcze podobnych przykładów, a na następne zajęcia mam sporo podobnych - prosiłbym o rozwiązanie krok-po-kroku, jak dla qmpletnego matoła matematycznego





_________________
Jestem kosmitą, przyznaję bez bicia...
Nie jestem wariatem... najwyżej socjopatą...
IRKEN ROX!
Ostatnio zmieniony 16 paź 2006, o 21:15 przez CheGitarra, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

|z|^2 - z = 4 + 2j - już rozwiązane

Post autor: Emiel Regis »

Moduł liczby zespolonej jest to jej odległość od początku układu współrzędnych.
No i oczywiscie z = x + iy
CheGitarra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 16 paź 2006, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z planety IRK
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 6 razy

|z|^2 - z = 4 + 2j - już rozwiązane

Post autor: CheGitarra »

Tyle i ja wiem, ale potem w rozwiązania wychodzą \(\displaystyle{ a^{2}}\) i \(\displaystyle{ b^{2}}\) i właśnie z tym mam problem, doszedłem do czegoś takiego:
\(\displaystyle{ a^{2} + b^{2} = 4 + a + 2j +bj}\)
I co dalej?
Awatar użytkownika
PawelJan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
Pomógł: 209 razy

|z|^2 - z = 4 + 2j - już rozwiązane

Post autor: PawelJan »

Przyrównaj część urojoną do części urojonej i część rzeczywistą do rzeczywistej.

Popraw temat.
CheGitarra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 16 paź 2006, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z planety IRK
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 6 razy

|z|^2 - z = 4 + 2j - już rozwiązane

Post autor: CheGitarra »

Lol, no nie pisałbym tu, gdybym wiedział JAK je przyrównać
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

|z|^2 - z = 4 + 2j - już rozwiązane

Post autor: Calasilyar »

\(\displaystyle{ a^{2}+b{2}=(4+a)+(2+b)j\\
a^{2}+b^{2}=4+a\\
0=2+b}\)


i z tego Ci wychodzi
CheGitarra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 16 paź 2006, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z planety IRK
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 6 razy

|z|^2 - z = 4 + 2j - już rozwiązane

Post autor: CheGitarra »

Senkju, Calasilyar...

Jakby nie można tak od razu było
Awatar użytkownika
PawelJan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
Pomógł: 209 razy

|z|^2 - z = 4 + 2j - już rozwiązane

Post autor: PawelJan »

Ciekawe, czym to się różni od tego, co napisałem...
CheGitarra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 16 paź 2006, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z planety IRK
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 6 razy

|z|^2 - z = 4 + 2j - już rozwiązane

Post autor: CheGitarra »

Przejżystością

Czasem rzeczy najprostrze WCALE nie są TAKIE oczywiste
Awatar użytkownika
PawelJan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
Pomógł: 209 razy

|z|^2 - z = 4 + 2j - już rozwiązane

Post autor: PawelJan »

Tak, nie jest oczywiste że to co jest z "j" jest urojone, a co bez to nie. Zawsze lepiej dostać od razu napisane niż skorzystać ze wskazówki i pogłówkować, choć to dosłownie to samo...
CheGitarra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 16 paź 2006, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z planety IRK
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 6 razy

|z|^2 - z = 4 + 2j - już rozwiązane

Post autor: CheGitarra »

Wnoszę o zamknięcie tematu, bo nie chcę dostać bana za kłótnie z modem
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

|z|^2 - z = 4 + 2j - już rozwiązane

Post autor: bolo »

Ano tak, czasem wystarczy chociażby 5 minut poświęcenia i już bywają efekty... Cóż, być może nie wszyscy chcą w tenże sposób owe 5 minut spożytkować.
Zablokowany