Jak rozwiązać nierówność

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
h3X
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 21 paź 2008, o 12:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 16 razy

Jak rozwiązać nierówność

Post autor: h3X »

Witam, mam do rozwiązania następującą nierówność:

\(\displaystyle{ Im \frac{1}{z} \le 2}\)

Zaczynam od określenia, że \(\displaystyle{ z=x+iy}\) i zostaje mi taka nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{1}{iy} \le 2}\)
Jak teraz mam sobie z tym poradzić?
Z góry dziękuję za pomoc
miodzio1988

Jak rozwiązać nierówność

Post autor: miodzio1988 »

Zle jest. \(\displaystyle{ \frac{1}{x+iy} = \frac{1}{x+iy} \cdot \frac{x-iy}{x-iy}=...}\)
h3X
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 21 paź 2008, o 12:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 16 razy

Jak rozwiązać nierówność

Post autor: h3X »

Dziękuję za pomoc. Tylko mam jeszcze pytanie. Dlaczego za każdym razem przy równaniach/nierównościach trzeba pomnożyć przez sprzężenie?
miodzio1988

Jak rozwiązać nierówność

Post autor: miodzio1988 »

zeby zobaczyc jaka jest czesc rzeczywista i urojona
ODPOWIEDZ