Cześć , prosiłbym o pomoc a wiec mam taki problem z zakresu liczb zespolonych. Mianowicie :
cos fi= - √2 / 2 a sin fi = √ 2 / 2 ,, i równa sie to 3/4 pi . Dlaczego? nie równa się to pi/4 ?? .. jak w tym przykładzie gdzie cos fi = 1/2 a sin fi = √3 / 2 no i fi wynosi pi/3 . Czy mógłby ktos mi wyjaśnić czemu rozumuje nie prawidłowo . Z góry dzięki
proste pytanie z zakresu licz zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
proste pytanie z zakresu licz zespolonych
\(\displaystyle{ cos\phi = -\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin\phi = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
twój wynik jest zły, gdyż:
\(\displaystyle{ cos{\frac{\pi}{4}}=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
ale spójrz:
\(\displaystyle{ cos\phi0}\)
taka sytuacja występuje tylko w II cwiartce. wobec tego \(\displaystyle{ \phi }\).
\(\displaystyle{ sin\phi = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
twój wynik jest zły, gdyż:
\(\displaystyle{ cos{\frac{\pi}{4}}=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
ale spójrz:
\(\displaystyle{ cos\phi0}\)
taka sytuacja występuje tylko w II cwiartce. wobec tego \(\displaystyle{ \phi }\).