znaleźć pierwiastki równania
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 23 lis 2009, o 17:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
znaleźć pierwiastki równania
Prosiłabym o wytłumaczenie mi krok po kroku jak to rozwiązać
\(\displaystyle{ x^{5}-1024=0}\)
mam do tego miejsca:
\(\displaystyle{ x^{5}=1024}\)
x=\(\displaystyle{ \sqrt[5]{1024}}\)=4
cos fi=1
sin fi=0
fi=2 pi
\(\displaystyle{ x^{5}-1024=0}\)
mam do tego miejsca:
\(\displaystyle{ x^{5}=1024}\)
x=\(\displaystyle{ \sqrt[5]{1024}}\)=4
cos fi=1
sin fi=0
fi=2 pi
Ostatnio zmieniony 31 mar 2010, o 11:40 przez iskierka19890, łącznie zmieniany 1 raz.
znaleźć pierwiastki równania
No to wstawiasz do wzoru na pierwiastki wszystkie swoje informacje i juz. Jaki jest problem? Wzorek jest na wiki
troche glupote napisalas, nie?\(\displaystyle{ x=\sqrt[5]{1025}=4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 23 lis 2009, o 17:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 23 lis 2009, o 17:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
znaleźć pierwiastki równania
No to wzor na pierwiastki masz to skorzystaj z niego. Jeden pierwiastek juz masz. Z tego wzoru wlasnie ten pierwiastek by Ci wyszedl, ale jeszcze kilka ich zostalo. co za problem wstawic do wzoru?
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 23 lis 2009, o 17:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
znaleźć pierwiastki równania
z1=4
z2= 4 [cos(\(\displaystyle{ frac{2pi}{5}}\)) + isin (\(\displaystyle{ \frac{2pi}{5}}\)) ]
i nie wiem ile wynosi cos dla \(\displaystyle{ \frac{2pi}{5}}\) i dla sin \(\displaystyle{ \frac{2pi}{5}}\))
z2= 4 [cos(\(\displaystyle{ frac{2pi}{5}}\)) + isin (\(\displaystyle{ \frac{2pi}{5}}\)) ]
i nie wiem ile wynosi cos dla \(\displaystyle{ \frac{2pi}{5}}\) i dla sin \(\displaystyle{ \frac{2pi}{5}}\))
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 23 lis 2009, o 17:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
znaleźć pierwiastki równania
Pełne rozwiązanie wymagałoby raczej podania wartości tych funkcji trygonometrycznych.
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=63427
Q.
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=63427
Q.