Hej.. wlasnie zaczynam przygode z liczbami zespolonymi... wiec prosze o przykladowe rozwiazanie + skromne objasnienie
Znajdz w ukladzie wspolrzednych zbior:
|z-2+3i|
Zbiory w ukladzie wspolrzednych
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Zbiory w ukladzie wspolrzednych
Zbior zadany nierownoscia \(\displaystyle{ | z - (2-3i) | < 2}\) to zbior takich \(\displaystyle{ z\in\mathbb{C}}\), ktorych odleglosc od punktu \(\displaystyle{ 2-3i}\) jest mniejsza od 2.
Co to jest w takim razie geometrycznie?
Co to jest w takim razie geometrycznie?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 19 paź 2006, o 20:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z melmak
Zbiory w ukladzie wspolrzednych
to jest równanie koła (bez obrzeża) w zbiorze liczb zespolonych, o środku w p-cie (2-3i) i promieniu 2
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 7 paź 2006, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Blah
- Pomógł: 1 raz
Zbiory w ukladzie wspolrzednych
no to mam kolejne pytania..a raczej problemy...
1)
_
Z=-Z
Czy tutaj bedzie to tylko punkt p(0,0)?
2)
Im*z^2=2
co podstawic pod Im? Im=x+yi i wymnozyc (x+yi)(x+yi)^2=2?
3)
Z=|Z|
w sumie juz sam nie wiem co tutaj ma byc... y=0?
1)
_
Z=-Z
Czy tutaj bedzie to tylko punkt p(0,0)?
2)
Im*z^2=2
co podstawic pod Im? Im=x+yi i wymnozyc (x+yi)(x+yi)^2=2?
3)
Z=|Z|
w sumie juz sam nie wiem co tutaj ma byc... y=0?