Witam czy ktoś może to sprawdzić...
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+\sqrt{3}i}}\)
zamian na:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(cos\frac{5\pi}{3}+isin\frac{5\pi}{3})}}\)
Z góry dzięki..
i jeszcze takie małe pytanko:
Czy współrzędne zapisujemy np.:
tak: z=(2 , 3)
czy tak: z=(2 , 3i)
???
na postać trygonometryczną
na postać trygonometryczną
wyszło mi: \(\displaystyle{ 0,25-0.25\sqrt{3}i}\)
moduł:\(\displaystyle{ 0,5}\)
\(\displaystyle{ \varphi=\frac{5\pi}{3}}\)
moduł:\(\displaystyle{ 0,5}\)
\(\displaystyle{ \varphi=\frac{5\pi}{3}}\)
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
na postać trygonometryczną
Wszystko ok.
\(\displaystyle{ (2, 3)=2+3i}\),
ale to kwestia umowna i być może są autorzy podręczników, którzy stosują inną notację.
Pozdrawiam.
Raczej stosuje się 1. zapis, przy czym:Czy współrzędne zapisujemy np.:
tak: z=(2 , 3)
czy tak: z=(2 , 3i)
\(\displaystyle{ (2, 3)=2+3i}\),
ale to kwestia umowna i być może są autorzy podręczników, którzy stosują inną notację.
Pozdrawiam.