Proste równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mzetka3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 11 mar 2008, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 7 razy

Proste równanie

Post autor: mzetka3 »

Witam,
Mam problem z jednym zadaniem a właściwie inny wynik niż w odpowiedzi:
powinno być według odpowiedzi:
\(\displaystyle{ z=-\sqrt{2}+ \sqrt{2} i}\) lub \(\displaystyle{ z= \sqrt{2}- \sqrt{2} i}\)
a wychodzi mi za każdym razem
\(\displaystyle{ z=i}\)

Zadanie:
\(\displaystyle{ \left|z \right|i+REz+IMz=2i}\)
moje obliczenia:
\(\displaystyle{ \sqrt{ x^{2}+y^{2} }i+x+iy=2i}\)

\(\displaystyle{ x=0}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{ x^{2}+y^{2} }+y=2}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{ x^{2}+y^{2} }=2-y}\)

\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=4-4y+y^{2}}\)

\(\displaystyle{ x^{2}+4y=4}\)

\(\displaystyle{ y=1}\)

\(\displaystyle{ z=i}\)
miodzio1988

Proste równanie

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ IMz=y}\) a nie \(\displaystyle{ iy}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Proste równanie

Post autor: bartek118 »

\(\displaystyle{ IMz = y}\), a nie \(\displaystyle{ IMz=iy}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{ x^{2}+y^{2} }i+x+y=2i}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{ x^{2}+y^{2} } = 2}\)
\(\displaystyle{ x+y=0}\)
\(\displaystyle{ x=-y}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{ 2x^{2}}=2}\)
\(\displaystyle{ 2x^{2}=4}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=2}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{2} \vee x=- \sqrt{2}}\)
itd.
ODPOWIEDZ