Równania zespolone - jaki kąt ?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
mateoskamikadze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 10 lut 2010, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy

Równania zespolone - jaki kąt ?

Post autor: mateoskamikadze »

Przy rozwiązywaniu zadań typu rozwiąż równanie zespolone (pierwiastek itp.) wychodzi mi ze \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{1}{2}}\) natomiast \(\displaystyle{ cos \alpha =- \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) jak znaleźć taki kąt ?? Szukać w której ćwiartce mają takie znaki i ze wzorów redukcyjnych ?? jak to dokładnie będzie ??
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Równania zespolone - jaki kąt ?

Post autor: Crizz »

Widać oczywiście, że będzie to druga ćwiartka. Skoro \(\displaystyle{ cos\alpha=-cos\frac{\pi}{6}}\), to ze wzorów redukcyjnych (\(\displaystyle{ -cos\alpha=cos(\pi-\alpha)}\)) wynika, że szukanym kątem jest \(\displaystyle{ \alpha=\pi-\frac{\pi}{6}}\).
Awatar użytkownika
mateoskamikadze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 10 lut 2010, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy

Równania zespolone - jaki kąt ?

Post autor: mateoskamikadze »

Ok wszystko jasne dzięki.
ODPOWIEDZ