równanie zespolone
- mateoskamikadze
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy
równanie zespolone
\(\displaystyle{ z ^{4}-(-1+ \sqrt{3}i) ^{2} = 0}\)
Na przykładzie takiego równania bardzo proszę o wytłumaczenie jak coś takiego liczyć. jak najjaśniej bo nie mogę sobie z tym poradzić :/ im więcej przejść ktoś pokaże tym lepiej. chciałbym to zrozumieć bo jutro egzamin.
Na przykładzie takiego równania bardzo proszę o wytłumaczenie jak coś takiego liczyć. jak najjaśniej bo nie mogę sobie z tym poradzić :/ im więcej przejść ktoś pokaże tym lepiej. chciałbym to zrozumieć bo jutro egzamin.
równanie zespolone
\(\displaystyle{ z ^{2}=t}\) podstawienie. I teraz skorzystaj ze wzoru na roznice kwadratow.
- mateoskamikadze
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy
równanie zespolone
Otrzymuje
\(\displaystyle{ z ^{2}=-1+ \sqrt{3}i}\) lub \(\displaystyle{ z ^{2}=1- \sqrt{3}i}\)
i co dalej ??
\(\displaystyle{ z ^{2}=-1+ \sqrt{3}i}\) lub \(\displaystyle{ z ^{2}=1- \sqrt{3}i}\)
i co dalej ??
równanie zespolone
\(\displaystyle{ z ^{2}=-1+ \sqrt{3}i \Leftrightarrow z = \sqrt{-1+ \sqrt{3}i}}\)
I wzor na pierwiastki się klania
I wzor na pierwiastki się klania
- mateoskamikadze
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy
równanie zespolone
no i właśnie jakie to wzory ... przyznam że nie było mnie akurat na tym wykładzie stąd braki :/
- mateoskamikadze
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy
równanie zespolone
no są tam wzory tylko nie bardzo wiem które zastosować . Kurcze jestem z tego zielony ...
równanie zespolone
A czego konkretnie nie wiesz? Zamieniasz na postac trygonometryczną i wstawiasz do gotowego wzoru. Konkretne pytania zadawaj.
- mateoskamikadze
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy
równanie zespolone
ok już wiem ... poczytałem i wszystko jasne sie zrobiło. Tylko pytanie co jeśli sinus wychodzi taki którego nie znam ??
równanie zespolone
Z tablic mozna zawsze odczytac kąt, ale na kolosie/egzaminie będą takie warte dla ktorych kat bedziesz znal
- mateoskamikadze
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy
równanie zespolone
ok wielkie dzięki teraz już to rozumiem i mam nadzieje że tak będzie z tymi wartościami .-- 26 mar 2010, o 17:08 --w innych zadaniach natknąłem się na to że np \(\displaystyle{ sin = \frac{1}{2} a cos = - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) jaki to będzie kąt ??