Iloczyn sprzężenia i modułu liczby zespolonej.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
wielkidemonelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 11 gru 2007, o 22:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 68 razy

Iloczyn sprzężenia i modułu liczby zespolonej.

Post autor: wielkidemonelo »

Witam, jak rozwiązać poniższe równanie?

\(\displaystyle{ \overline{z} \cdot \left|z \right| =z ^{3}}\)

\(\displaystyle{ (x-yi) \cdot ( \sqrt{x ^{2}+ y^{2} })=(x+yi) ^{3}}\)
Co dalej?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Iloczyn sprzężenia i modułu liczby zespolonej.

Post autor: BettyBoo »

To co zwykle...wykonaj działania i potem skorzystaj z równości liczb zespolonych w postaci algebraicznej (czyli porównaj części rzeczywiste i urojone).

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ