Równanie zespolone, delta<0
Równanie zespolone, delta<0
Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ z ^{2}-(3+i)z+8-i=0}\)
Dla nie zerowych pierwiastków równanie oblicz \(\displaystyle{ \frac{z _{1} }{z _{2}}+ \frac{z _{2} }{z _{1} }}\)
Dla nie zerowych pierwiastków równanie oblicz \(\displaystyle{ \frac{z _{1} }{z _{2}}+ \frac{z _{2} }{z _{1} }}\)
Równanie zespolone, delta<0
No to liczysz delte. A pozniej podstawiasz do wzoru. Problem to? I ujemna delta to Ci nie wyjdzie bo delta pewnie bedzie liczbą zespolona.
Równanie zespolone, delta<0
\(\displaystyle{ \Delta=-24+10i}\) aby uzyskać z1 i z2 musze mieć \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}}\) a problem mam w jego uzyskaniu.
Równanie zespolone, delta<0
\(\displaystyle{ \sqrt{-24+10i } = z \Leftrightarrow z ^{2} =-24+10i}\)
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
I wstawiasz.
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
I wstawiasz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Równanie zespolone, delta<0
\(\displaystyle{ \Delta=-24+10i}\)miodzio1988 pisze:\(\displaystyle{ \sqrt{-24+10i } = z \Leftrightarrow z ^{2} =-24+10i}\)
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
I wstawiasz.
Więc \(\displaystyle{ z1= \frac{3+i-\sqrt{-24+10i} }{2}
z2=\frac{3+i+\sqrt{-24+10i} }{2}}\)
Więc jak Ci \(\displaystyle{ z ^{2} =-24+10i}\)
Równanie zespolone, delta<0
albo z tej wskazowki skorzystaj albo te pierwiastki policz metodą którą podalem.Wasilewski pisze:A nie prościej byłoby skorzystać ze wzorów Viete'a?
Równanie zespolone, delta<0
Panowie, nie potrafie tego zrobić, pomużcie i napiszcie jak to ma być dokładnie. Nie jestem orłem w tym temacie.
Równanie zespolone, delta<0
\(\displaystyle{ (a+bi) ^{2} =-24+10i}\)miodzio1988 pisze:\(\displaystyle{ \sqrt{-24+10i } = z \Leftrightarrow z ^{2} =-24+10i}\)
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
I wstawiasz.
Wzor skroconego mnozenia itd...